Ras presentation


Springerns allsidighet, lättlärdhet och samarbetsvilja gör den lämplig till all typ av aktivering, t.e.x agility, bruks, jakt, lydnad, utställning, viltspår m.m. Samtidigt är den en utmärkt familjehund då dess jaktsätt kräver att den är en följsam hund. Vi brukar säga att man kan ha den till precis vad som helst som intresserar ägaren själv.

Det är du själv som ägare som sätter gränser för vad du kan använda din springer till.

 

De förekommande färgerna är svart-vit, svart-vit och tan, brun-vit eller brun-vit och tan. Pälsen är relativt lättskött, men det bör påpekas att springern är en hund som förutom den dagliga vården, skall trimmas med jämna mellanrum. Eftersom springern har relativt tunga öron måste man ägna viss skötsel åt dessa så hunden inte drar på sig onödiga problem.

En rastypisk springer spaniel är en stark, aktiv men ändå lugn och lättdresserad hund. Det är en kraftfull hund med relativt stort behov av motion och är därmed inte någon hund som mår bra av att endast koppelrastas på stadspromenad.

 

För jägaren är springern den perfekta jaktkamraten som klarar av det mesta inom olika typer av jakt. Springer spanieln är en stötande och apporterande fågelhund. Traditionellt används springern till varje form av fågeljakt och jakt på småvilt. Många använder den även om det inte är dess främsta arbetsfält, till kortdrivare med skall på bla rådjur. Det finns till och med springrar som utövar ”älghundssysslor” även om det är lite ovanligare allt beror självklart på vad man uppmuntrar den till och hur individen själv är. (Den första springern jag lärde känna, ”Tessi” ställde älg och hennes husse var mäkta nöjd). Man ska dock veta att, att driva med skall och ”älghundssysslor" egentligen inte är ett önskvärt jaktsätt för rasen och det är inget man bör förstärka i uppfödningen.

 

Springern har en oslagbar näsa och vill gärna använda den. Därför används rasen med framgång som ”mögelhund” och som bomb- och knarkhund av tullen och polisen. De är även perfekta för eftersök av trafikskadat eller skadeskjutit vilt.

Många springer spaniels har framgångar inom både bruks och lydnad. Vill man ha en hund för de mest krävande bruksklasserna kanske man ska välja en mer utpräglad bruksras då de flesta springrar inte gillar tragglande på appellplan och superdiciplin.
Agility är en kul aktivitet som många gillar och springrarna brukar vara snabba och smidiga i vändningarna trots sin lite rejäla storlek. Här passar rasen jättebra då det bygger mycket på samarbete mellan hund och förare.

Springern blir mer och mer populär som utställningshund och de är ofta antalsmässigt bland de större på våra utställningar. Den är en iögonfallande hund i utställningsringarna med sitt självmedvetna och utåtriktade sätt och sina vackra färger och vackra päls. De tycker ofta att det är jättekul att visa upp sig och placerar sig ofta bra i gruppfinalerna på våra utställningar.

Sammanfattnings vis kan man väl säga att springern har mycket av det man kan önska sig av en hund vad du än väljer att syssla med. Den är även perfekt om man ”bara” vill ha en sportig och aktiv familje- och sällskapshund. Vilket inte är så bara!!

 

Diezel & Hero drar vår dotter Klara i pulkan.

 

       

 

 

 

 

 

 

 

Kennel Windcraft 

English springer spaniels      
breeding - loving - caring -      

n