Våra valpköpares beskrivning av rasval/sin hund

***

"Det blev alldeles tyst i luren…

Jag presenterade mig naturligtvis på sedvanligt sätt och sedan brast det. Med tjock röst och tårar rinnande nedför kinderna ringde jag Maria en sensommardag 2006.

Efter att min älskade springerhane tragiskt fått somna in i förtid så ville jag inte längre ha någon hund. Min älskade hund som var så mycket mattes kille.Naturligtvis en springer kille som inte kunde ersättas.Min familj stod inte ut med att se mig så deprimerad och tvingade mig i stort sett att ”titta runt” efter en ny valp för att få tillbaks sin normala fru/mamma. Det tog några veckor och jag var rätt kräsmagad.Jag kikade en hel del på linjer/härstamning, ev. ”offentliga” sjukdomar bakåt osv.En ny springer kunde väl aldrig leva upp till min förre kille? Nej –aldrig skulle jag få uppleva en hund som honom. En räckte inte heller. Vi var nog tvungna att skaffa två!Sedan var inte det enda skälet att jag ville ha 2.Jag har nog alltid tyckt att det är lite synd om en ensam hund och anser att de mår mycket bättre om de är 2 eller fler. Detta naturligtvis oavsett ras.

Ni kan tänka er att Maria blev något ställd. Här ringer det en främmande människa och snyftandes/snörvlandes vill köpa två av hennes tikvalpar.Dessutom från kennelns första valpkull! Har förstått i efterhand att hon kollade lite extra med andra uppfödare ang. detta.Skulle jag också gjort.Det hela måste ha framstått som lite suspekt kan jag tänka mig.

Varför engelsk springer spaniel då?

Tja – för oss var det ett tämligen enkelt val.Både min man och jag har haft ett antal hundar av varierande raser tidigare. Maken har dessutom haft springer före han träffade mig samt flera andra typer av jakthundar.

Själv hade jag haft ett antal collie och tillsammans med min mor varit delaktig i kennelverksamhet med den rasen. Förvisso hade vi även en engelsk cocker i min yngre tonår. En sjövild tik med enorm jaktinstinkt. Hon gick dock aldrig i praktisk jakt.

Eftersom maken jagar och vi bor i Bohuslän där jaktmarkerna inte är milsvida så passar kortdrivande hundar, eller som i springerns fall, stötande hundar bättre än t.ex. en långdrivande jakthund typ drever. Dessutom ville vi att hunden skulle kunna användas vid sjöfågeljakt. Alltså en vattenapportör.

Nu hade vi då dragit ned urvalen men vi hade fler önskemål. Hunden skulle vara social, allert, pigg, nyfiken och orädd utan att på något sätt vara aggressiv i lagom ”förpackning”. D.v.s. inte för stor eller för liten. Det var viktigt för oss att hunden ville och kunde vara med på i stort allt vi ville företa oss. Alltså inte bara”tåla” alla former av miljöer utan även tycka att det är roligt. Som om inte detta var nog så ville matte i huset även kunna åka på någon utställning då och då. Alltså måste vi titta på hundar med jakt, spårintresse samt ha ett utställningsbart gångbart yttre format. Rena jaktspringers var alltså inte aktuellt.

Våra springers har deltagit i det mesta man kan tänka sig i form av ”jobbiga” situationer. Vi är en aktiv och campande familj och med det kan många situationer uppstå. Hundarna har varit med på djurparker, karnevaler och nöjesfält av alla modeller och då inte minst High Chaparall (för den oinvigde så skjuts det hej vilt här dygnet runt samt att det tidvis rusar fram hästar i alla former av hästspann ) En av tjejerna har dessutom varit på nattklubb i Stockholm med husse! Undrar hur många hundar som varit det?

Hav och vatten är dessutom en favorit i alla former. Här badas det så fort matte och eller husse ger tillåtelse …hmm…

För att nu inte lägga ut texten för långt så skulle jag sammanfattningsvis vilja säga att springern är en rassom vill, vågar och önskar vara med på i stort sett allt som husse /matte vill. Viljan att vara till lagsär stor och inte tusan blir den sämre av att vovsenaldrig tackar nej till en godbit! De är våldsamt mutbara!

Är för tillfället stolt ägare till två underbara springerflickor från kennel Windcraft som jag nämnde i början.

Skulle kunna skriva varsin novell om dem båda men det får kanske komma vid ett senare tillfälle och i ett annat forum …Maria får väl spader på mig annars!"


Detta är mina nuvarande flickor. Windcraft Aqua Vitae (Zelda)till vänster samt Windcraft Alea Iacta Est (Clara) till höger på trädgårdsbordet.
Foto - sommaren 2011. Ägare samt fotograf: Monica Levander

***

"I december 2007 var det äntligen dags för drömmen att bli verklighet, att få en egen hund! Min mamma är pälsdjursallergiker men eftersom jag blivit intagen på hundsportsgymnasiet i Forshaga bestämde vi att ändå försöka, jag hade ju trots allt ett eget rum ute i en liten stuga på gården så på nått sätt skulle vi ju få det att fungera! (Att det sen visade sig att hon tålde vårt lilla tillskott var en bonus...)

Efter en del efterforskningar om raser och aktuella valpkullar/vuxna hundar till salu kom jag av en slump in på Windcraft sida och fick kontakt med Maria, något jag skulle kalla för tur, kanske ödet, idag! Hon hade då en vuxen hund till omplacering men jag var lite för sen och någon hann före. "Men jag har valpar som är reda för leverans nästa vecka". Sagt och gjort hade mamma och Maria kommit överens om att vi skulle komma och titta på dem veckan därpå och snart firar jag och min hjälte, Hero, 4 underbar år tillsammans.

När jag kollade efter en passande ras ville jag ha en hund med fart och träningsvilja men inte för avancerad eftersom det skulle bli min första hund. Jag ville att den skulle vara allround då vi på skolan skulle prova på många olika saker tillsammans och eftersom jag själv inte visste vad jag skulle fastna för. Jag ville också ha en familjehund som skulle kunna följa med på allt, myskvällar i soffan till långa skogspromenader eller resor. Detta är precis vad jag har fått, Hero ställer upp i alla väder, han älskar att busa i skogen och att få gå till en sjö en varm sommardag för en simtur men han har heller inga problem för en lugn hemmakväll. Han hänger med på det mesta, skidresa till Trysil, semester i Göteborg, bussresor till Östersund och olika evenemang här och var, det är inga problem att ta honom med.

Förutom en familjehund är han även superhärlig att träna. I Forshaga prövade vi på det mesta: lydnad, agility, sök, spår, IPO och freestyle. Idag kör vi både lydnad på skoj och agility när vi får tillfälle men vi båda har fastnat för viltspår. När Hero får på sig spårselen verkligen skiner det om honom och det syns att han är överlycklig och bara vill sätta igång att leta sig fram till klöven. Han har gått ett godkänt anlagsprov förra året så nu siktar vi på öppenklassen och kanske älgjakten om vi får chans till det nästa säsong!

Vill man ha en allroundhund som alltid ställer upp på allt är springern perfekt, visst är dom ena riktiga matvrak och Hero har snott ett antal smörgåsar och köttbitar men jag är säker på min sak, jag har fastnat för den engelska springer spanieln, en superduperras!"

My Lissmors med Windcraft Charger - Hero


***

"Vi fastnade för rasen när vi letade hund efter att ha varit hundfria i nästan två år sen vår rottis Zita hastigt fick avsluta sitt liv. Vi valde länge mellan olika bruksraser och jakthundsraser då vi ville ha en aktiv hund som kunde vara med på allt vi gjode. Allt från att ligga på sofflocket till att tävla i olika grenar. Det vi fick höra från olika uppfödare var nog att det enda som springern inte passade till var skydds :) fast vår Zeldas morfar är ändå tjänstehund så lite tuffhet finns det allt i dom :)

Vi ville från början ha en svart/vit springer och en tik skulle det vara. Vi hittade ingen svart/vit så det blev faktiskt en lever/vit från Kvänum och Birgitta Thoresson, knl Hornötorpet. Det ångrar vi inte. Zelda är numera vår samtik i kenneln, vi har även hennes halvsyster Wilda och en hane Boston från samma kennel. Vi har tagit två kullar på Zelda och har en tik Vilja som ska paras nästa år 2012 om allt är ok. Zelda har tränat agility, lydnad, klicker, viltspår, apportering och även varit med och drivit råddjur på jakt. Hon och alla andra hundar vi har är utställda en heldel. Och oj vad de brukar sova gott efter en utställningsdag... det är jobbigare än många tror.

Vi har vår fjärde springer ifrån Maria på kennel Windkraft. Vi köpte in Betty 2010 från Maria för att ha ytterligare en linje att avla på men tyvärr fick Windcraft Extoling Elegance "Betty" alias "Pytte" livmoderinflammation sommaren -11 så nu tränar vi inför jaktprov nästa år. Hon är ett energiknippe i mycket och en sååå härlig hund att jobba med. Nu har vi börjat introducera även drag och det är så kul tycker hon. Står precis stilla när man ska ta på reflexväst och sele och verkar ta jobbet på stort allvar. En riktig snygging är hon oxå så när hon blir vuxen ska hon få komma ut igen på lite utställningar men nu tränar vi jakt, drag och allt möjligt skoj. Så vill man ha en riktigt allround hund så är springern verkligen en ras att satsa på. Mjuk och trevlig att fostra och dessutom mycket vacker att se på!

Hoppas ni fastnar för rasen och att vi kommer att ses framöver på utställningar, jaktprov, agility, rallylydnad eller varför inte bara en trevlig pratstund när vi ses!"

Många hälsningar och nospussar från Lilla Blidkulla med Pia Martikainen vid tangetbordet, Pytte (Windcraft Extoling Elegance) som försöker vara med och ha ett ord eller tass med på ett hörn, Zelda och Wilda och Boston samt Husse Lars och Barnen Jonathan 15, Mirjami 13 och Hanna 12.


***

”Vår Wilma är på hugget och har det gott och bra här hos oss. Hon är en trogen kamrat.

Klok, snäll, arbetsvillig. Full av energi. Det yttrar sig ibland som medhjälp vid lövkrattning.

Kastar sig över samtliga löv för att förgöra dom innan de multnar naturligt.

I skogen kör vi aguility i form av stenhoppning, stockbalansering m.m. Ett slags stenåldersträning ur hundperspektiv. Wilma aktiverar oss på ett bra sätt.

Promenaderna gör både oss och Wilma gott. Kort sagt en kanon jycke.”

Mvh Wilma (Windcraft Best In Business), Kylle och Gunnar Årling Arvika

AA

***

 

Kontakt
maria.herbertsson@live.se

070-390 22 32

0582-122 32

    

 

 

 

 

 

 

 

 

Kennel Windcraft 

English springer spaniels      
breeding - loving - caring -      

n