_________________________________________________________________________

 

Bild-galleri/berättelse från Älgjakten 2007

I onsdags ((10/11-07) kom jag hem efter tre dagar på älgjakt i de Värmländska skogarna mellan Karlskoga och Kristinehamn! Jag jagar tillsammans med det lag som jagar på bl a  min mormor & morfars marker. I år (2007) blev vår tilldelning 9 älgar (5 vuxna och 4 kalvar)


Anders med sin fina tjur.


Jag fick ett av de tre passen längst bort, så morgonen började med en promenad på ca ½ timma tillsammans med Anders och Tommy till våra pass!
Ganska kall och blåsig morgon och jag fick genast användning av min medhavde pläd att ha runt benen.

Så hörde jag det! Truls (Vår älghund) skallande, han hade älg med sig!! De kom förbi mig till vänster på hygget, precis i ungskogen så jag såg att det var ko med kalv samt en tjur! Härligt att se dessa vidunder i skogen - för de är verkligen stora och ståtliga så där på nära håll! Jag avstod självklart att ens sikta på dem när de kom så där mellan ungskogen - inte alls läge för att skjuta skarpt... Men härliga att se!

Men det small till vänster om mig, Anders hade passet "högst upp" och dit kom först ko med kalv samt Truls i hälarna, Anders lät dem passera eftersom hunden kom alldeles för nära, men så kom tjuren och han föll...
Mer jagat för mig blev det inte den fm., då Jag och Tommy ombads att gå och hjälpa till med passning och sotning av den fällda tjuren. (Hornen var stånghorn för er som är nyfikna på det)


Mysig grill/fika stund samt utdelning av pass inför eftermiddagens jakt.


Efter detta kom det alla längtar efter:
Snacket vid brasan ,gemenskapen kring ett intresse, korvgrillning och jakthistorier!! Jag sitter mest och myser och lyssnar på alla härliga upplevelser passar på att höra historierna hur det var ”förr”.
Måndag em. blev vigd för drev för mig så jag och tre herrar till, motade av en bit av jaktmarken tillsammans, dock utan resultat denna dagen. Men en härlig skogs promenad blev det med vackert väder, det blev svettigt att gå kan jag lova…
Dagen avslutades med färd till ”slakt boden” för att ta reda på älgen som fällts.
Väl hemma hos mormor och morfar somnade jag ganska snart efter mat och lite TV-tittande! 


Jag tog denna bild med kameran i telefonen när jag gick drev, kvalitén är väl inte den bästa med de vackra färgerna syns ändå :-)

Dag 2 Tisdag:
Underbart väder solen var på sitt bästa humör! Jag fick ett underbart pass mitt ute på en hygge, mitt i solen!! Solen värmde från en klarblå himmel, blundade man kunde man nästan tro att det var en tidig vårdag! Så hörde jag Truls igen, men för långtbort från mig och jag såg ingen älg på mitt pass.  Matpaus och grillning som på måndagen och sedan byte av pass och nu drevkedja igen.
Vi bestämde oss för i år att låta Truls jaga på förmiddagarna och gå drev på eftermiddagarna för att spara på honom!
Ingen älg på passet men fick tillfälle att skjuta med kameran istället...;-)


Här sitter jag och njuter på mitt pass i det härliga höstvädret :-)


Allt man behöver: SOL, full proppad ryggsäck med kaffe och mumsig matsäck, lite varma kläder (behövdes dock inte denna fm.), bössan, och komradion...

På em. satt jag i ett torn vid en äng, jätte bra uppsikt men ett pass där man hade lite att tänka på med skjutriktningar så jag var ganska glad att jag inte fick något till mitt pass på em., istället small det längre söderut…
Jo det var Thord som  lyckades att skjuta en riktigt fin älgtjur med fina horn (en udda åtta) stor och mörk vacker päls. Så ny hade vi jobb igen så även denna dagen avslutades i ”slakt boden”!!


Thords vackra älgtjur, jag var och är ganska avundsjuk på honom...
Men det var roligt att denna fina tjur blev fälld på mormor och morfars marker. De vackra hornen pryder numera hunden Truls hungård :-) En fin present till hund och hundförare!

Dag 3 Onsdag:


Vacker dimmig vy från mormor & morfars gårdsplan.

Något kylig och dimmig morgon, lite kallt var det på passet men det värmde gott med kaffe och lite singoallakex!
Denna dagen var Truls stel efter jakten så han fick vara hemma och två karlar gick och motade lite.


På onsdags fm. satt jag som i en ravin, detta blev ett härligt motiv :-)


Ingenting händer.....leker väl med kameran då ;-)!!

Det blev skjutit på en kalv väster om mig, som trots det fortsatte, :-( jag satt givetvis på helspänn direkt ifall den skulle komma åt mitt håll. 
Jaktledaren åkte snabbt hem efter Truls för att använda till ev. eftersök. Undertiden gick skytten tillsammans med en av drev karlarna och spårade av, man hittade lite blod i spåren och såg att ko och kalv skiljt på sig. Lennart var snabbt på plats med Truls, som genast glömde bort sin stelhet. Efter ca 15 min hade Truls spårat fram till kalven som lagt sig. Truls ställde älgen precis som idet står i böckerna att en älghund skall göra i ståndskall och Lennart kunde snabbt avliva älgen.

Sådana här saker kan alltid hända vid jakt, först tänkte jag inget skriva om det för alltid ”retar det väl upp någon” MEN jag vill med detta belysa vikten och styrkan
av att ha en väl tränad eftersökshund!! Det är ju faktist det som många av oss Springer folk tränar våra hundar till dessutom!! Eller hur?!
Hade faktist vart kul att haft någon av mina med och sett hur de löst det.
Detta jaktlag är väl förberett med eftersökshundar, förutom Truls har vi ju mina (om de är med) samt en strävhårigtax som förutom duktig rådjurshund är både SVCH och SUCH!


Massor av beröm och godis till Truls, vilken härlig hund,
nu skall jag nog byta ras...;-)

Efter denna händelserika… fm. avbröt vi jakten och satte oss att grilla och äta matsäck och Truls fick välförtjänt godis och massor av beröm.

Så var dessa tre jakt dagar över, efter det väntar styckning och allt jobb därtill, men inte ska man väl klaga när man får hem så gott kött!!


Min "del" (ca 20kg) av älgarna, i blåabacken ligger malköttet och väntar på att bli färs till köttbullar och annat smarrigt :-)


 Fortsättning kanske följer...för det lär bli fler jaktdagar i år!! :-)

Dag 4: (Lördagen den 20/10 -07)
Så var det dags igen, vi beslutade den dagen då vi styckade att nästa jaktdag blir kommande lördag (20/10)
En kylig och något dimmig morgon. Jag åkte tidigt hemifrån, samling 7.30. På vägen stannande jag och försökte fota en stor älg-ko som stod så vackert på ett gärde i dimman, men det passade tydligen inte min kamera för det blev bara svart…


Som vanligt började dagen med lottning av passen. Min lott visade ett trevligt pass i en glänta i skogen. Morgonen var underbar men kall helt vindstilla varenda löv som föll mot marken hördes. Jag hade extra kläder med så frös det gjorde jag inte, lite kaffe och medhavda kakor stoppade jag i mig där jag satt – helt stilla och tyst när morgonen övergick till förmiddag. Till vänster om mig lite norrut hördes lite knak och brak, men ingen älg, misstänkte skogsfågel. Förmiddagen var tyst inte många skall hördes från Truls och komradion var lite väl tyst…


Lennart blåste av jakten, ganska ok tyckte jag medan jag gjorde patron ur på passet, vi samlades vid ”vändplan” för att grilla korv och äta matsäck. I dag hade vi en liten pryo med en av jägarna hade sitt barnbarn Viktor med.
Det var så spännande tyckte han, att sitta på pass med morfar och ha en värmande brasa vid fötterna… J


Lottning igen vi förflyttade oss något väster ut i skogen några av passen blev de samma men jag fick ett nytt pass och var tvungen att ta bilen en bit samt gå en stund i skogen. Mitt nya pass var i kanten på ett hygge två pass nedanför det jag satt på under dag tre. Efter en timma hördes ett skott, öster om mig. Tommy rapporterade via radion att älg var skjuten. Truls ville inte lämna älgen så Lennart hämtade honom för att gå vidare över marken.
Ingen mer älg syntes till under dagen.


Fram kommer man alltid med en Polaris 4wd! Utmärkt hjälpmedel att dra fram älg med, för dagens "moderna jägare" ;-)


Så var det dags att dra fram kon*. Suck….Tommy hade suttit på passet jag hade på fm – attans det var nog denna älg jag hört  när det knakade på fm…
Till slakt boden och sedan hem, det blev en sen em och jag insjuknade i rejäl förkylning under kvällen…
Men på ´t igen, ny jaktdag inplanerad i november!
J


Tommy och "älgkoa"