_________________________________________________________________________

 

Bild-galleri/berättelse från Älgjakten 2008

Detta år var första året på älgjakt i Åsviken utan min mormor och morfar att campera och "bli bortskämd" hos...så det var med blandade känslor jag åkte uppåt Värmland söndagen innan älgjakten. Med mig var i år var Hero, han skulle få debutera som "drevkarl" och sällskap på pass under jakten i år. Nytt för i år var alltså att bo i sommarstugan som ligger ett stenkast från det som var min mormor och morfars gård i Åsviken. Utan vatten, elektricitet och övriga moderniteter...När vi anlände på söndags eftermiddagen tog min mamma och pappa emot oss med fika och en uppvärmd "sommar- jaktstuga". De hade åkt uppåt tidigare för att elda så det blev varmt och få bort det "råkalla" som gärna blir så här på höst kanten. Saga var också med och tog emot oss - hon visade genast för Hero vems SOFFAN var genom att demonstrativt breda ut sig och inte ens komma och försöka tigga vid fikabordet som annars är hennes specialité...

               

En härlig kväll framför brasan, Hero trivdes som fisken i vattnet med att vara "herre i stugan".
Ingen TV som störde friden utan bara trevligt ungänge över några parti "skit-gubbe" tillsammans med David som också var med, David skulle dock inte vara med och jaga utan fick lite längre att pendla till jobbet dessa dagar. I vårt hus är det jag som står för jakt intresset...

DAG 1

Så var det dags, jakt dag 1! Mitt pass blev trot eller inte precis samma som jaktdag 1 2007...
Jag tog sällskap med Tommy och Leif som skulle sitta på var sida om mig. Ingen av oss hade dock turen att se älg under detta mot med hunden Truls, däremot lyckades Truls med konststycket att mota älg åt grannlaget...så de sköt en tjur.

                                     
Samling efter första drevet med hund och hundförare, nu smakade det gott med kaffe, smörgåsar och grillad korv!


Planering av drevkedja och utsättande av skyttar för eftermiddagens jakt,
Hero och jag skulle gå drev!Hero i sin mundering, det gäller att synas i skogen! Här väntar vi i drevkedjan in varandra för att gå igång och mota igenom nästa skogsparti! Här hittade vi dygnsfärsk legor efter två älgar! Det roliga var att dessa kände Hero av...undrar hur han skulle regera i närkontakt med älg?
Förhoppningsvis skulle han komma och gömma sig bakom matte??
En springer skall ju ine jaga som en gråhund direkt utan Hero får ju vara med som allmän "uppvispare" i snåren och det jobbet sköter han utmärkt!
Ingen älg ut till någon av skyttarna denna gång heller, jakten avslutades i precis rättan tid innan ett strilande höstregn gjorde entré.


En bild på "jakt-sommarstugan" från udden sett.


Efter dagens jakt var Hero ganska trött och att vila vid vedspisens värme satt inte helt fel.

DAG TVÅ


Utsikt ut över udden från stugan.


Utsikt från stugan - att mötas av dessa vyer i arla morgonstund
gör att man gärna är uppe med tuppen!


På väg från stugan passerar man gården där min mormor och morfar bodde.
Är det inte vackert så säg...?


På gärdena framför huset i Åsviken gick det två rådjur och åt av det tröskan lämnat kvar.Min enda kvinnliga kollega i jaktlaget - Ulla-Britt, två kvinnor i ett och samma lag måste göra gott för statistiken? ;-)


Här är det samling dag två och lottning av pass.


"Morning has broken"
Mitt pass dag två blev en gammal bekanting igen...det var här jag satt och hörde älgkoa
(fast jag trudde det var skogsfågel som knakade...) som Tommy senare skulle fälla en av jaktdagarna under 2007.


Här i solskenet satt jag inte så dumt denna förmiddag! Men ingen älg...
Middags rast med korvgrillning och kaffekokning - det smakar verkligen speciellt med kaffe kokt över öppen eld ute i naturen!


Hallå där!! Ni har väl inte glömt mig?? Var är min grillkorv?

 
Himla taskigt att glömma oss... Så glömnda var dock inte jaktlabben Lara och min Hero, en och annan gubbe ur laget var där och matade dem med allehanda gotter, men det är man väl värd när man är med på jakt!?


Vy över mitt andra pass under dag två!


Vi satt skönt i solen i skogsbrynet Hero och jag...


 
Är man med på pass är det bäst att hålla vakt så inte matte missar någon älg...


...men det bli ganska tröttsamt att sitta still så lääääänge....

Hero fick vara med mig på pass, detta pass passade att ha honom med på då drevkedjan eller löshund inte skulla komma oss för nära. Jagar vi med löshund är det ju inte så bra med en Hero mitt i allt ihop, det kan störa både den arbetande hunden och givetvis mig som måste vara koncentrerad till 110% om det skulle bli skarpt läge.
Mycket bra passivitetsträning för Hero blev det iallafall!


Det var detta om detta hittills... ännu ingen äld fälld i vårt lag...
Ny jakt helg är planerad - så än är inte hoppet slut.

2008-10-25
Så var det dax igen att ta sig ut på jakt, tidig morgon för min del eftersom jag inte utnyttjade sommarstugen denna helg, utan valde att åka fram och tillbaka båda dagar.
Vid utdelning av pass så fick jag samma pass sist vi jagade så jag hittade till mitt pass utan problem :-) Det skulle visa sig att efter "omdirigeringen" efter lunch så fick jag det samma passet igen... Ingen större variation för mig denna dag men jag trivs bra på det stället, man har bra sikt och skiner solen är det ett underbart ställe att sitta på.

Strax efter halv tio small det så, det kom från skyttarna öster om mig, passen "högst upp" och jag visste att min kusin Micke satt på det mittersta passet.
Jo då - det var Mickes tur idag! En fin kviga blev hans byte, se nedan.

Vår "lilla maskot" Viktor var med sin mormor och morfar på jakt denna helg. Viktor (10 år) tycker allt detta är SÅ spännande och han längtar tills han blir 15 och ska ta jägarexamen.

Lara inspekterar för första gången en älg spå så nära håll. Det var dock inte Lara som jagade fram denna älg utan det var vår emminenta hund Truls som gjorde det!


 PÅ väg med älgen till slaktboden.Det tar på krafterna att dra älg, tur vi har traktor att ta till, ca 100m fick vi dock dra...det kändes som minst 1000m - tänk att det kan vara så tungt...

2008-10-26

Tidig morgon igen . trots att man ställt om till vinter tid...borde ha gjort iallafall... ;-)
Jag var så trött när jag lade mig på kvällen att jag helt glömde det, så min morgon blev lite tidigare än vad jag behövde...
Jag fick ett nytt pass denna morgon, tyvärr hade jag inte med kameran denna dag eftersom det utlovats regn och jag ville inte riskera "vattenskada" på kameran.
Invigde dessutom min nyinköpta poncho - gud vad den var bra! På bilden nedan lånar Jan den av mig. Ponchon är stor som ett tält men man sitter väl skyddad från både blåst och regn iden!
Eftermiddagen ägnade jag tillsammans med Saga, vi var med i drevkedjan. Jag kan tala om att jag ligger på stort plus hos Saga nu! :-)) Ingen älg idag...de simmade nämligen ifrån oss...


Saga fick vara med i drevkedjan denna dag.

I år är vår tilldelning av älg 3 stora och 3 kalvar. Det är länsstyrelserna och naturvårdsverket som sköter administration och tilldelning av älg. Alltså, det är inte bara att "gå ut och skjuta" som en del icke insatta tror... Det är ett steg i naturvården samt även en ekonomiskfråga blandannat för skogsägarna samt att få ner olycksstatistiken på våra vägar. Länstyrelserna ser över älgbestånd samt för statistik och på detta sätt delar man sedan ut kvoten älg som skall fällas på de pespektive viltvårdsområdena. Viltvården är så mycket mer än bara jakten, läs gärna mer om jakt och viltvård hos Lässtyrelsen T-län eller på Jägarförbundets hemsida.