_________________________________________________________________________

 

Bild-galleri/berättelse från Älgjakten 2009

Söndagen innan årets älgjakt packade jag bilen med allehanda ting. Mat och gottiga kakor till fika, jaktkläder, hundar och hundmat, bössa och ryggsäck, varma kläder och ja just det, kameran!
Hero och Whoopee var de två fyrbenta som fick följa med på en av (för oss) årets höjdpunkter. Sallie släpptes av i Hidingeby hos hundvakten Ingegerd. I Hidingeby väntade också mamma, pappa och Saga på mig "mitt resesällskap". (De bor grannar, mamma, pappa och Ingegerd) Vi slog följe bilfärden upp till Åsviken och sommar-, nej jag menar jaktstugan.

Vanlig installation följde och logistiken kring tre personer och tre hundar i stugan ordnades upp. Sedan följde för mig persedel vård. Bössan var klar sedan en tid men ryggsäcken i skinn behövde bli infettad och likaså kängorna! Matsäcken inför morgondagen förbereddes och sedan var det dags att sova…


"Visst var det väl bäddat åt oss här??"DAG 1
Måndag 12 oktober var måndagen med stort M i almanackan… Nu var vi så framme vid det datumet. Samling på Anders gårdsplan som vi alltid gör första morgonen och hälsnings ceremoni och glada miner och igenkännande från hela laget! Anders hade fixat en "jägarbrasa" som värmde gott i den kyliga morgonen.

Så tog vår jaktledare Lennart fram kortleken… Med ens tystnade sorlet och testandet av komradioapparaterna avbröts.. Stunden var kommen! Passdragning!

Men så kom det trista beskedet. Ingen jakt med löshund i år! (Det som är en av tjusningarna, att höra när Truls tar upp ett drev…)Tre vargar hade observerats precis i närheten lördagen innan och man vet ju inte om de var kvar i omgivningarna. Lennart ville givetvis inte utmana ödet med sin bäste vän Truls när vi nu visste om de tre vargarna. Så det blev koppel på för vår vän Truls.

Området kring "Hedås" stod först på schemat att jagas av, "Övre Svensfallspasset" blev mitt kort. Till bilen för en kort färd till parkeringen vid "Svensfall" och sedan en tyst och tung promenad genom skogen till passet… Ryggsäck bössa och en massa varma kläder väger inte fjäderlätt minsann…
Spänd väntan…tankarna surrar… När går Lennart och Truls igång…? Ska det komma någon älg…? Kanske några vackra rådjur att vila ögonen på…? Eller en tjädertupp…? Eller vargflocken…?


Spänd väntan ja, snart blev det kyligt så kaffetermosen var tvungen att lirkas fram och en god smörgås med stekt ägg! Det värmde gott med god frukost i skogen!
Helt plötslig rapporterade det att en tjur var fälld. Jag satt antagligen så dumt till att jag inte hört skotten. Vår nye jaktkamrat Jörgen hade fällt en udda fyra på sin första jaktdag med nytt lag. Vilken tur, varför har inte jag den turen...?

Jakten blåstes av vid tolvtiden och ett välbehövligt avbrott med varm brasa, samvaro och korvgrillning avnjöts! Efter lunchpaus skulle "Värsviken" (som är området där vår stuga ligger) jagas av med hjälp av drevkedja så Lennart efterlyste fyra frivilliga gubbar…

Jag anmälde mig och Whoopee som drevkarlar.

Det blev ingen älg på drevet över "Värsviken" dock hade Whoopee och jag känn på färska spår! Senare ägnades eftermiddagen åt att få fram Jörgens älg… Den låg ganska illa till, vi fick nästan angöra/bygga en väg för att ta oss fram…

 

DAG 2
Tisdagens jakt började vid "Dalhagarna" Jag fick börja med att sitta på "Mellanpasset" vid "Svensfall" ungefär där jag satt dagen innan…men så kallt det var denna morgon. Jag var glad att jag tagit med mig min poncho (ifall det skulle regna) den passade perfekt som tält/vindskydd åt mig… När jakten blåstes av för lunch var i alla fall jag ganska glad att äntligen få värma mig vid brasan.

Efter lunch uppehåll var det "Åtorps marken" som var på tur, jag fick mitt favorit pass vid "Söder Gruvan"!! Solen sken och jag i kapp med den för där sitter man i lä och med solen värmande rakt i söder! Denna gång fick Hero följa med mig på passet. Han är så duktig sitter så stilla och är så tyst!

PANG-PANG-PANG en älg påskjuten…som gick vidare fick jag höra via komradion. Jag rapporterade direkt på radion att jag hade eftersökshund i beredskap. Men det behövdes aldrig något eftersök för älgen låg en liten bit bort på grannmarken… Ett knivigt pass där man har älven på ena sidan om sig och grannmarken även den nära. Skönt att allt löste sig på bästa sätt och grannlaget ville inte ha älgen. (trots att den skulle tillfallit dem eftersom den gick över på deras mark) så ännu en eftermiddag fick avslutas i slaktboden.

Jag kom endast att vara med två jaktdagar 2009 pga jakten sedan tyvärr lades de lördagar jag hade jobbat sen fredag kvällen innan. Så min energi tröt lite, kanske också viljan…
Men jag kommer igen Älgjakten 2010! Hoppas jag! 

 

2009 var vår tilldelning av älg 3 stora och 3 kalvar. Det är länsstyrelserna och naturvårdsverket som sköter administration och tilldelning av älg. Alltså, det är inte bara att "gå ut och skjuta" som en del icke insatta tror... Det är ett steg i vilt- och naturvården samt även en ekonomiskfråga blandannat för skogsägarna samt att få ner olycksstatistiken på våra vägar. 
Länstyrelserna ser över älgbestånd samt för statistik och på detta sätt delar man sedan ut kvoten älg som skall fällas på de respektive viltvårdsområdena. Viltvården är så mycket mer än bara jakten, läs gärna mer om jakt och viltvård hos Lässtyrelsen T-län eller på Jägarförbundets hemsida.