Att tänka på när man startar hunduppfödning
Om man verkligen gillar hundar kan hunduppfödning vara ett passande arbete. Det finns dock en hel del att tänka på innan man startar uppfödning och även under arbetets gång. Att bedriva hunduppfödning är nämligen inte bara roligt utan det krävs också att man är beredd att ta en hel del ansvar.
Vilka tillstånd behövs?
Om man bara vill ta någon enstaka kull per år behövs inget tillstånd för att föda upp hundar. Om man däremot vill föda upp flera kullar per år och om man vill ha en yrkesmässig uppfödning krävs det bland annat tillstånd från Länsstyrelsen och kanske också från kommunen du bor i.
Vilka hundar vill man föda upp?
Innan man startar en hunduppfödning kan det vara klokt att titta på vilken typ av hundar man vill föda upp. Kanske har man någon ras man gillar lite extra, eller så vill man föda upp hundar för något speciellt ändamål. Det finns till exempel hunduppfödare som främst riktar in sig på att föda upp jakthundar, andra som vill ta fram bra utställningshundar och så vidare.
Hålla ordning i uppfödningen
Vid hunduppfödning är det viktigt att man håller ordning, inte bara på hundarna utan också på allt runt omkring. Ekonomin måste man ha koll på och dessutom ska verksamheten vara välstädad och hygienisk. Det skadar inte att göra miljön så lättstädad som möjligt. Hundar kan nämligen ha en tendens att smutsa ner ordentligt och valpar kan också göra sina behov inne en tid.